Регистрация Вход
МЕНЮ САЙТУ

СТАТТІ

Податкова діра «ОККО»: що приховує мережа АЗС під ...

Податкова діра «ОККО»: що приховує мережа АЗС під завісою волонтерстваБензин дуже вигідний товар для «скрутки», бо його можна прив’язати до будь-якого виробництва. Цю фразу голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев сказав в квітні 2021 року...



Слуга народу Ірина Борзова заробляла у Криму та от...

Слуга народу Ірина Борзова заробляла у Криму та отримала дорогу квартиру Скандали у команді «Слуги народу» та президента Володимира Зеленського не вщухають. Цього разу йтиметься про незаконний кримський бізнес нардепа Ірини Борзової



Як нафта російського олігарха Силантьєва та технок...

Як нафта російського олігарха Силантьєва та технократа Сорокіна обтікає санкції Російська нафта та нафтопродукти без українських санкцій продовжують перетікати до європейських та британських автомобілів, наповнюючи бюджет країни-агресора




Block title
Block content

Block title
Block content

Block title
Block content

Block title
Block content

Block title
Block content

Block title
Block content

Block title
Block content

Block title
Block content

Block title
Block content

Block title
Block content

Block title
Block content

Block title
Block content

Block title
Block content

Block title
Block content

Поиск

Главная » 2021 » Ноябрь » 8 » Штрафи за проїзд у транспорті без сертифіката: чому пасажирам немає чого боятися
07:36
Штрафи за проїзд у транспорті без сертифіката: чому пасажирам немає чого боятися

Штрафи за проїзд у транспорті без сертифіката: чому пасажирам немає чого боятисяМісцева влада залякала мешканців Києва чималенькими штрафами від 17 тис. грн за проїзд у громадському транспорті без документів про вакцинацію від Covid-19 чи негативного результату ПЛР-тесту. Йдеться про посилення карантину.

Чи мають такі погрози законне підґрунтя та чи дійсно на території Києва дозволено користуватися транспортом лише за наявності сovid-документів, пояснив Євген Пеліхос, адвокат, керівник Адвокатського бюро Євгена Пеліхоса

ОБМЕЖЕННЯ НА ПРОЇЗД У ТРАНСПОРТІ

Останні транспортні обмеження було впроваджено протоколом Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 28.10.2021 № 68.

Адвокат звертає увагу на підпункт 3-1 пункту 3 цього протоколу.

Він встановлює заборону саме на перевезення пасажирів без наявності у них відповідних документів.

Отже, заборона стосується тих осіб, які здійснюють перевезення, тобто перевізників, а не пасажирів.

Тому маніпулятивними є погрози накласти штраф на пасажира, тоді як користування громадським транспортом чи проїзд у ньому не заборонені. Комісія самостійно використала в протоколі таке формулювання, але погрожують штрафами чомусь саме пасажирам, а не транспортним підприємствам, підкреслює адвокат.

Для контрасту Євген Пеліхос пропонує проаналізувати заборону перебувати у громадських місцях та транспорті без вдягнутих масок, яка адресується, зокрема, пасажирам.

Отже, висновок очевидний:

  • не можна звинуватити особу, яка користується послугами громадського транспорту, у порушенні заборони перевезення;
  • особа не може нести відповідальності за порушення заборони діяльності (перевезення), яка нею апріорі не здійснюється..

Штрафи за проїзд у транспорті без сертифіката: чому пасажирам немає чого боятися

ТРАНСПОРТНІ ОБМЕЖЕННЯ «ЧЕРВОНОЇ» ЗОНИ

Адвокат підкреслює, що “карантинна” постанова КМУ (Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 № 1236) сама собою не передбачає для «червоної» зони якихось обмежень на проїзд у міському транспорті невакцинованих категорій населення.

Ба більше, перебування у цій зоні не передбачає права місцевих комісій установлювати додаткові обмеження на території «червоної» зони. Право цих комісій на саморегулювання обмежено рівнем «помаранчевої» зони, хоч яким абсурдним це видається.

Як відомо, карантинні обмеження згідно з постановою запроваджуються таким чином, що кожна наступна зона включає в себе свої обмеження та обмеження попередніх зон (“жовта” зона включає свої обмеження та “зелену” зону; “помаранчева” зона включає свої обмеження та “зелену” і “жовту” зони). Проте чомусь у випадку “червоної” зони Кабмін оминув попередню “помаранчеву” зону і визначив, що у найсуворішій зоні діють власні обмеження разом із тими, що поширюються на “зелену” та “жовту” зони.

РІШЕННЯ КОМІСІЇ КМДА НЕЗАКОННЕ

Це означає, що протокол № 68 прийнято за відсутності законодавчих підстав, доходить висновку Євген Пеліхос.

Тому будь-які спроби накласти штрафи за проїзд у транспорті як відповідальності за ст. 44-3 КУпАП в таких випадках повинні закінчуватися постановою суду про закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення, вважає адвокат.

Водночас окреме питання виникає відносно права Кабміну уповноважувати комісії з питань ТЕБ та НЗ запроваджувати певні карантинні заходи.

Адвокат пояснює:

  • за Законом “Про захист населення від інфекційних хвороб” карантин встановлюється саме Кабміном, а не комісіями з ТЕБ та НЗ,
  • згідно з Кодексом цивільного захисту такі комісії створюються лише з метою координації діяльності органів влади та підприємств у сфері цивільного захисту,
  • вони не мають права запроваджувати додаткові обмеження.

ПЕРЕВІРКА ДОКУМЕНТІВ ПОЛІЦЕЙСЬКИМИ В ЛОКДАУН

Адвокат Євгеній Пеліхос також звертає увагу на сумнівність повноважень поліцейських щодо перевірки COVID-сертифікатів.

«Пункт 18 постанови № 1236 начебто уповноважує співробітників поліції вибірково перевіряти документи про вакцинацію та негативний ПЛР-тест. Водночас Кабмін чомусь «забув», що ст. 29 Закону України «Про Національну поліцію» однозначно встановлює, що поліцейському заборонено застосовувати будь-які інші поліцейські заходи, крім визначених законами України», — нагадує адвокат.

Профільним законом, вочевидь, не передбачено такий захід, як перевірка документів про вакцинацію, негативного ПЛР-тесту або документів про одужання.

Наявність у постанові пункту такого змісту свідчить про те, що Кабмін всупереч приписам законодавства замість Верховної Ради надав поліції додаткове повноваження, не передбачене законом.

Описаний стан речей дає змогу обґрунтовано сумніватися в законності вимог поліції надати документ про вакцинацію чи негативний ПЛР-тест. Тому не варто переживати за оголошені штрафи стосовно проїзду в транспорті.

Першоджерело: Право.УА

 

 

Категория: Новости | Просмотров: 1797 | Добавил: admin | Теги: обмеження, закон, транспорт, карантин | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar

Обсудить на Юридическом форуме

ИНТЕРВЬЮ

Кирило Говорун: На гроші Новинського лобісти влаштовують танці з бубнами довкола «гонінь проти УПЦ»

Після початку повномасштабної війни 2022-го в мережі з'явилася антивоєнна декларація, яку підписали понад п'ять сотень богословів, релігієзнавців, філософів з усього світу. Серед авторів цього тексту був і Говорун.



Розпорошення ресурсу та план «Б». Чому замінили Залужного і що чекає на Сирського

Розпорошення ресурсу та план «Б». Чому замінили Залужного і що чекає на Сирського Військовий експерт окреслив перспективи та умови, в яких доведеться працювати новому головкому...